Google are propriile DNS-uri publice.

După faimosul motor de cătare, după propriul browser, după propriul OS (încă nu e final), Google își lansează și propriile DNS-uri. V-am povestit mai demult, într-un articol, ceea ce înseamnă DNS-urile pentru noi, "internauții" :) http://calculatoristu.blogspot.com/2009/09/opendns-make-your-network-faster-more.html.


Articolul respectiv făcea referire la serviciul oferit de OpenDNS, care, cu trecerea timpului, a devenit tot mai încet. OpenDNS a ajuns să servească cam 19 miliarde de cereri zilnic, iar, în ciuda adăugării unui nou server care să preia o parte din trafic, la Amsterdam, site-urile răspund totuși relativ greu. La DNS-urile proprii ale Clicknet situația nu e deloc mai bună...


Tecem acum la DNS-urile oferite de Google, care sunt, foarte rapide. Nu am experimentat un internet așa de rapid niciodată. Nu ca și lățime de bandă, ci ca și timp de răspuns. Chiar dacă am lăudat eu OpenDNS mai demult, Google este chiar mai rapid. Le folosesc de o zi, și sunt chiar mulțumit.

Se știe însă despre Google că îi place să știe totul despre utilizatorii produselor lor. Încă de la început, Google a știut modul de coportare a utilizatorilor pe internet prin intermediul motorului de căutare. Mai târziu, la lansarea browserului Chrome, Google a primit mult mai multe informații despre modul în care utilizatorii folosesc internetul în afara Google. Odată ce Chrome OS va fi lansat, Google va ști, probabil, totul despre ceea ce fac utilizatorii pe calculatoarele lor. Acum, odată cu DNS-urile, Google primește o cantitate uriașă de informații despre ceea ce facem noi pe internet, site-urile pe care le vizitam, etc.

Aceste lucruri nu sunt rele/ilegale, și sigur că nu este Google singurul care face acest lucru. Vom vedea dacă DNS-urile Google vor avea succes, însă, după câteva zile de la lansare, acest lucru pare foarte probabil.

Adresele DNS-urilor Google sunt:
  • 8.8.8.8
  • 8.8.4.4

1 comentarii:

Anonim spunea...

opendns are mai multe facilitati ,printre care si restricionari la anumite situri ,domenii etc

Trimiteți un comentariu