OpenDNS. Make your network faster, more secure, and more reliable.

În timpul navigării pe internet avem parte de tot felul de neplăceri. Acestea încep de la timpul mare pe care îl asteptăm până o pagină începe să se încarce (sau chiar time-out, cei de pe Clicknet știu despre ce vorbesc) și ajung până la afișarea altei pagini față de cea pe care am vrut-o.


Dacă unele dintre aceste lucruri nu se întâmplă din cauza propriului sistem (trafic mare, viruși, etc), atunci șansele sunt foarte mari ca aceste probleme să fie cauzate de către DNS-uri. DNS-urile (domain name system) sunt niște sisteme care asociază numele de domeniu (de exemplu: "google.ro") cu adresa IP corespunzătoare acestuia (de exemplu: 74.125.77.104). Acest lucru este necesar să se întâmple, pentru a putea accesa un site-uri în internet.


Toți providerii oferă în general propriile DNS-uri, care însă pot avea probleme, sau pot să nu fie destul de performante astfel încât să nu ofere o experiență optimă pe internet. Eu personal folosesc Clicknet, însă în ciuda servicilor ireproșabile, DNS-urile lor lasă de dorit. De multe ori am pățit ca unele site-uri să nu fie sincronizate cu DNS-urile lor și prin urmare a trebuit să astept un minut/două până să se sincronizeze, sau pur și simplu eram anunțat că site-ul nu exista (iar după refresh, aflam, că site-ul există și merge).


Acum ceva timp, am ales să trec pe OpenDNS. Este un serviciu oferit GRATUIT la nivel global, și constă în oferirea unui internet mai rapid (mie site-urile îmi răspund instant în mod normal acum) și mai sigur (protecție anti-phishing în mod standard). Dacă doriți, vă puteți creea un cont pe site-ul lor, și astfel puteți avea acees la arhiva cu site-urile accesate sau puteți activa diferite filtre (pentru a bloca accesul la site-uri cu pornografie, cu ghiduri despre hacking, servicii de mail, de messenger, și multe, multe altele).


După aproximativ 6 luni de utilizare mă declar mulțumit de serviciul acesta (cu mult, dacă ar fi să compar cu ceea ce oferă providerul meu). Singurul lucru pe care trebuie să îl faceți este să schimbați adresele DNS-urilor cu următoarele: 208.67.222.222 și 208.67.220.220 . Acest lucru îl puteți face în interiorul setarilor de retea din router ori din modem (dacă le aveți pe amandouă, atunci din cel care e setat să facă conexiunea), sau dacă sunteți conectat direct la internet, din setările conexiunii din control panel.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu