Review: HP iPAQ 111


Astăzi vă voi prezenta un PDA pe care eu îl folosesc de fix un an. Este vorba de HP iPAQ 111, un terminal foarte practic care ține pasul cu mine și mă ajuta in fiecare zi la diferite lucruri. Trebuie să specific clar încă de la inceput, este un PDA, nu un smartphone (nu poate fi folosit ca și telefon, însa se poate sincroniza cu diferite telefoane prin Bluetooth).


PDA-ul ruleaza Windows Mobile 6.0 Classic (HP nu face parte din Open Handset Alliance, și oricum în momentul achiziției nici nu era vorba de prezența Andoid-ului pe dispozitivele mobile). Ca și hardware, procesorul de care dispune este un Marvell PXA310 care ruleaza la o frecvență destul de mare, 624 MHz.


Memoria RAM cu care este echipat este una de tip SDRAM, de 64 de MB, iar cea ROM, este una de tip flash cu o capacitate de 256 MB. Îi puteți mări memoria de stocare până la 4GB, prin intermediul card-urilor de tip SD. Ecranul este un touch screen de 3,5 inch ( cu o rezolutie de 240 x 320 pixeli) și răspunde foarte bine la comenzi prin intermediul stylus-ului, iar la utilizarea sa directă cu degetul, acesta se comportă acceptabil. Luminozitatea este una bună, senzorul de lumină fiind prezent și răspunzând ireproșabil atunci când este nevoie de el.


Butoanele exterioare sunt următoarele: Power, Reset, Voice Recorder, iar în partea de jos există un "5-way navigation button" și încă două butoane programabile în stânga și două în dreapta acestuia (acestea 4 corespund următoarelor sarcini în mod predefinit, de la stânga la dreapta: calendar, start, ok/accept și mail).


WiFi-ul este și el prezent, însă din păcate este "un monstru" pentru baterie, deoarece când este pornit aceasta nu ține mai mult de două ore! (la o capacitate decenta de 1200 mAh). Standardele suportate sunt 802.11 b/g. Bluetooth-ul îl puteți folosi pentru conectarea cu telefoanele mobile sau alte PDA-uri, în scopul transferului de fișiere, sau la o cască bluetooth pentru convorbirile pe internet sau pentru a asculta muzică ( pentru convorbirile pe internet sau muzica nu este neaparată nevoie de o cască bluetooh, o puteți face prin microfonul și difuzorul incorporat, sau prin o cască și un microfon conectate prin jack-ul de 3,5 mm al PDA-ului).


O cameră ar fi fost excelentă, iar la Internet Explorer mai este mult de lucru (din partea Microsoft, Opera neputând rula optim din cauza dimensiunii reduse a RAM-ului). Suportul Flash lipsește cu desăvârșire (pe alte terminale există, însă pe acesta după ore întregi m-am dat bătut), însă noroc că Youtube poate fi accesat prin diferite programe disponibile gratuit pe internet. Ar mai fi fost de dorit și un receptor GPS, iar pentru că nu este un telefon mobil degeaba instalați o aplicație de navigare deoarece PDA-ul nu va avea deloc idee unde vă aflați (dacă ar fi fost un smartphone v-ar fi putut indica o poziție aproximativă, pe baza triangulării oferită de antenele de telefonie GSM).


Pe el întâlnim următoarele soft-uri exclusiv oferite de HP: HP Wireless Manager, HP Photosmart Mobile, HP QuickStart Tour, HP iPAQ Setup Assistant, HP Help and Support, Bluetooth Manager, Certificate Enroller și Asset Viewer. În cutie se găsesc următoarele: Stylus (unul singur), AC Adaptor, cablu USB la un capăt (pentru AC adaptor sau PC) cu mini USB la celălalt capăt (terminalul dispune doar de alimentare/conectare prin mini USB).


Prețul orientativ pentru el este de 280 de dolari acum (la vremea când l-am luat eu a fost 380 de dolari), iar după un an mă declar un utilizator "satisfăcut" și îl recoamand tuturor. :)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu