Fedora 11.

Pentru că probabil v-am plictisit cu Ubuntu, azi vă voi spune câte ceva despre Fedora. Aceasta este tot o distrubuție Linux, însă ceva mai puțin cunoscută (totuși ar fi cam următoarea după Ubuntu). Nu se abate de la regulă, în sensul că este free, are suport pentru cam pentru toate platformele, și vine cu un Live CD, așadar, o puteți rula direct de pe CD pentru a vedea dacă vă place, și apoi o puteți instala.


Eu am optat pentru varianta care foloște GNOME ca și "desktop manager". Mai există și posibilitatea de desktop sub mediul KDE (K Desktop Environment), care se găsește și într-o variantă modificată de Ubuntu, și anume Kubuntu. (KDE seamănă la aspect cu Windows, însă consumă ceva mai multe resurse)


Și Fedora este aproape un pachet complet, care include driverele și diferite programe: Mozilla Firefox, Pidgin Internet Messenger, Player Video/Audio, însă lipsește OpenOffice, care trebuie downloadat de pe internet și instalat manual.


Încă de la început am observat viteza de lucru superioară față de cea oferită de Ubuntu (configurația hardware fiind una slabă), dar și unele bug-uri în update manager care l-au făcut să nu mai funcționeze deloc acum (știu cum să îl "repar" și voi reveni cu un later edit când am timp să o fac).


Bootsplash-ul îmi dă însă senzația de Windows 95!!, acesta consând în încărcarea a 3 "dungi", una suprapusă peste alta, în următoarele culori: alb, albatru deschis, și albastru închis. Senzația este un pic ciudată, deoarece oricum Ubuntu pornește mai repede (și mai elegant, asta dacă cumva nu are erori).


La formatare am avut probleme, el refuzând să-mi creeze partițiile cum am vrut eu, așa că am recurs la formatarea dorită de partition manager-ul din Fedora (care, curios, a creeat ceea ce am vrut eu).


Per ansamblu, mă declar mulțumit de acestă distribuție, însă dacă sunteți complet nou în "lumea" Linux, vă recomand să încercați mai întâi Ubuntu deoarece este un pic mai "simplu"(http://calculatoristu.blogspot.com/2009/08/ubuntu-910-karmic-koala-alpha-4-now.html).

Puteți downloada Fedora 11 de aici:http://fedoraproject.org/en/get-fedora.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Salut, poate ajută pe cineva:


http://mstracna.wordpress.com/2009/10/20/fedora-linux-toolbox/:

http://mstracna.wordpress.com/2009/10/14/flash-player-10-pentru-linux-64-bits/

http://mstracna.wordpress.com/2009/08/31/configurare-shorewall/

http://mstracna.wordpress.com/2009/08/28/cum-instalam-centos-5-2/

Mulțumesc!

Trimiteți un comentariu