Alege Software Liber !

Toate calculatoarele au nevoie de un sistem de operare, altfel ele sunt doar o adunătură de componente metalice cu care nu ai ce să faci. Se pune așadar problema instalării unui sistem de operare (în general e vorba de Windows). Eu pun însă următoarele întrebări.

De ce să cumperi un sistem de operare ? De ce să îl downloadezi ilegal ? De ce să îl piratezi ? Asta când există și alte alternative gratis la fel de bune. Este vorba despre Linux, care se găsește într-un număr foarte mare de distribuții (versiuni), dintre care doar trebuie să o alegeți pe cea care vă place și s-o instalați.


Povestea Linux începe acum 18 ani si un pic, cand un programator, pe nume Linus Torvalds, pasionat de sistemele de operare, pune bazele unui nou sistem. Nu se aștepta nimeni (cu atat mai puțin el) nici pe departe la succesul pe care îl are Linux acum.

Una dintre cele mai populare distribuții este Ubuntu, un sistem de operare simplu de utilizat, eficient, și care are o interfața plăcută. (aici găsiți mai multe despre Ubuntu, tot într-un articol al meu: http://calculatoristu.blogspot.com/2009/08/ubuntu-910-karmic-koala-alpha-4-now.html)


Aproape toate distribuțiile vin cu posibilitea rulării direct de pe CD, fără a fi nevoie de instalare pe sistem, doar ca să puteți vedea dacă vă place (va exista totuși o limitare a puterii din cauza faptului că pentru orice faceți unitatea optică trebuie să caute pe CD, iar dacă închideți sistemul tot ce ați făcut se va pierde).


Dacă vă place, puteți începe instalarea direct de pe desktop în timpul rulării de pe Live CD, însă dacă doriți ca să se păstreze și un alt sistem (respectiv Windows), veți avea nevoie de cunoștiințe mai avansate (acest lucru este posibil, însă la înstalare trebuie creeate manual partițiile pentru Linux, el în mod predefinit ștergând întregul HDD și creeându-și propriile partiții).


Fiind un sistem liber, este dezvoltat de comunitate, iar după instalare aveți practic tot ceea ce vă trebuie. Începând de la drivere, și până la programe: Firefox, Pidgin Internet Messenger (Yahoo! Messenger), (Open)Office și altele, fără a mai fi nevoie să le instalați (așa cum e în cazul Windows-ului).


Făcând click pe acest link http://alege.softwareliber.ro/, puteți afla mai multe detalii despre Linux și despre Software-ul Liber, precum și motive pentru care merită (măcar) să îl încercați.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu