Traim in Romania. Si simtim asta !

Ieri pe la 11:30 seara asteptam sa mi se terimine instalarea noii versiuni a sistemului meu de operare, cand a cazut curentul, doar pentru o secunda, insa a fost de ajuns sa imi opreasca instalarea si sa pierd toate datele. 


Asa cum probabil ati citit deja despre mine pe profilul meu, sunt mare pasionat de linux, o organizatie open-source care distribuie sisteme de operare. Una dintre cele mai cunoscute si cele mai folosite distributii ale lor se numeste Ubuntu si se adreseaza tuturor, datorita faptului ca "face ce trebuie". Va puteti bucura de efecte speciale pe desktop, de jocuri, navigare pe internet, messenger, office si multe altele. 


Versiunea pe care eu o aveam era 9.04, ultima, insa recent s-a lansat versiunea 9.10 Alpha 2 (urmand a se lansa peste catva timp versiunea beta, iar apoi versiunea normala). 

Am inceput instalarea ei prin intermediul "update manager". Mai era o varianta, si anume downloadarea ei si apoi scrierea pe un cd. S-a inceput downloadul, iar apoi a inceput instalarea. Toate bune si frumoase, mai aveam doua minute pana la finalizarea instalarii, si surpriza, cade' curentul.


Avand o experienta destul de bogata in domeniu, stiam ceea ce avea sa urmeze. Am pornit pc-ul insa, inainte sa termine procesul de boot, se bloca, statea cam 10 secunde, iar apoi imi arata un ecran negru. Am incercat diferite metode de a-l face sa porneasca, pentru simplul fapt ca nu voiam sa downloadez noua versiune de pe net si sa o scriu pe un cd  sau sa o instalez pe ce veche si sa repet procedura. Nimic nu a functionat, am incercat pornirea cu kernel-uri mai vechi, sistemul meu fiind la zi cu update-urile. Am incercat pornirea si apoi repararea lui in recovery mode, insa se bloca inainte de finalizarea procedurilor de reparare problema fiind patch-ul care se instala in momentul in care a cazut curentul . Era ora 12:30 si eram destul de obosit asa ca l-am lasat asa urmand ca dimineata sa instalez noua versiune.


Asa am si facut, versiunea noua este instalata acum si chiar de pe ea postez. Cand m-am trezit am reinstalat versiunea anterioara si am inceput instalarea in acelasi mod in am incercat sa instalez noua versiune aseara. De data asta mi-a reusit !


Primul lucru care e observat dupa instalare este reprezentat de modul de log in, care este complet redesenat, semanand umpic cu windows, in sensul ca account-ul trebuie selectat nu introdus cum trebuia pana acum. Inca de la aparitia desktop-ului am beneficiat direct de drivere 3D accelerate, efectele realizandu-se cu "mai multa gratie" decat pe versiunea anterioara. Totul se misca simtitor mai repede decat pe versiunea actuala, incepand de la efectele de care vorbeam pana la instalari de aplicatii. Alte schimbari majore nu am observat (inca), singura diferenta fata de versiunea actuala fiind prezenta unui nou client multi-messenger numit "Empathy". Sistemul de operare beneficiaza bineinteles de o noua versiune a kernel-ului, 2.6.31-3 precum si de GRUB 2, care ajuta in special pe sistemele pe care se doreste  "multiboot". 


Acestea fiind spuse, astept cu nerabdare versiunea finala 9.10 si toate noutatile pe care le va aduce, ea urmand a fi lansata abia pe 29 octombrie. Mai avem de asteptat........insa sunt sigur ca va merita !


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu