Skype - The whole world can talk for free.

Skype este un client de messenger normal (gen Yahoo! Messenger, MSN Messenger, etc) care ofera un serviciu de voce si video excelent. Stim cu totii ca atunci cand vine vorba de Yahoo!, calitatea convorbirilor de voce precum si cea la vizualizarea webcam-ului lasa mult de dorit (exista zvonuri precum carora aceste lucruri se vor schimba in Yahoo! 10). MSN Messenger ofera de altfel un serviciu destul de bun de voce si video, care "se dueleaza" de la egal la egal cu Skype. 


Ultima versiune a Skype este 4.1.0.141, si va ofera o interfata "prietenoasa" fata de versiunile anterioare (desi e mai friendly-user, totusi mie mi-a creeat confuzie la prima vedere, eu fiind obisnuit cu versiunile anterioare). Exista si limba Romana pentru cei care nu agreeaza Engleza in utilizarea PC-ului, asa ca nu ar trebui sa puna probleme pentru niciun fel de utilizator.


Puteti folosi Skype si pentru a vorbi pe "telefoane" conectate pe USB (este vorba de niste telefoane care arata ca si cele fixe, pe care le conectati pe USB si prin care vorbiti ca la un telefon normal) pentru orice apel de voce (chiar daca persoana pe care o apelati nu are microfon sau are, conectat fie pe jack-ul microfonului de la PC, fie tot pe un telefon conectat pe USB).


Puteti folosi Skype chiar si pentru a efectua apeluri normale pe linia telefonica obisnuita sau pentru a trimite SMS-uri, cumparand Skype Credit. De asemea, puteti trimite si receptiona fisiere de diferite tipuri, la fel ca pe alte programe de genul acesta. Un lucru interesant il reprezinta informatiile foarte avansate in timpul apelurilor (roundtrip, packet loss, UDP status, CPU usage si multe altele).


Skype a fost acum cateva zile cumparat in proportie de 65%,  de catre un grup de investitori privati format din urmatorii: Andreessen Horowitz, Index Ventures si Silver Lake Partner pentru suma de 1,9 mld de dolari. Se pare ca un motiv pentru care propritarii (eBay) au  vandut Skype este ca vor sa se axeze mai mult pe propriul site de licitatii online.


Skype a fost pana in acest timp, incepand din 2005, sub proprietatea eBay, care a oferit la momentul respectiv mai mult decat Google si Yahoo, pretul final al tranzactiei ajungand undeva la 3,1 mld de dolari. Vorbind de momentul in care Skype a fost cumparat de eBay, tranzactia a fost considerata una dintre cele mai neprofitabile tranzactii IT din ultimii 10 ani (1995-2005). Skype nu a evoluat conform asteptarilor eBay, desi numarul utilizatorilor a crescut foarte mult in ultimii patru ani. 


Eu sper ca Skype sa ofere aceleasi servicii si mai departe si daca va fi posibil, sa le si imbunateasca.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu