Ubuntu 9.10 Karmic Koala (Alpha 3) under Windows XP

{(Update: Am "abandonat" acest proiect. Pentru ca am vazut ca starneste interes m-am gandit sa dau mai multe informatii. VirtualBox il puteti lua de aici: http://www.virtualbox.org/, si este o masina virtuala multi-platform (merge pe Windows, Linux, Macintosh si Solaris) si este gratis. Aceasta se instaleaza simplu iar pasii pe care trebuie sa-i urmati sunt simpli si nu ar trebui sa-i puna probleme nimanui. La configurare trebuie selectat sistemul de operare/distributia care va fi rulat/rulata pe sistemul gazda. Sistemul "oaspete" se poate porni fie in mod "traditional" (de pe CD), fie direct de pe hard-disk. Eu par a fi singurul (am vorbit cu mai multi care au diferite distributii Linux pe care le ruleaza sub VirtualBox) care am aceasta problema cu rezolutia si driverele pentru placa grafica, asa ca puteti incerca daca sunteti interesat si probabil ca nu veti avea problemele cu grafica pe care le-am avut eu (oricum nu aveti nimic de pierdut). Succes! )}


Pentru ca eu sunt un mare fan al sistemelor de operare Linux, azi, mai devreme, mi-a venit o idee. Sa instalez Ubuntu sub Windows pe laptopul meu (pe desktop folosesc Ubuntu de aproximativ un an), cu ajutorul unei masini virtuale, respectiv Sun VirtualBox. Asa ca, fara sa ma mai gandesc prea mult, am luat de pe net masina virtuala precum si imaginea iso a distributiei Linux. Pe cand am terminat de instalat masina virtuala s-a terminat de descarcat si distributia, asa ca totul a fost gata de inceput.


Dupa cateva incercari (deoarece nu am fost obisnuit cu VirtualBox, eu pana acuma folosind doar VMware) am reusit sa instalez cu succes sistemul de operare sub masina virtuala.


Ceea ce urmeaza acum am sa le impart in doua categorii.

1) Lucruri bune: masina virtuala ruleaza, internetul merge, update manager functioneaza, clientul messenger functioneaza, openoffice funtioneaza.... si cam atat.

2)Lucruri rele: am fost dezamagit de faptul ca sistemul de operare a pornit instantaneu la o rezolutie de 800 X 600 cu rata de refresh de 61 Hz (in conditiile in care laptopul e un Dell Latitude D610 cu un ecran cu diagonala 14,9 inch si rezolutie nativa 1400 X 1050 precum si o rata de refresh de 60 Hz). Am ramas fortat sa lucrez la rezolutia asta deoarece pur si simplu nu pot selecta alta din display preferences. Sistemul de operare nici macar nu recunoaste monitorul, iar driverele pentru placa grafica lipsesc cu desavarsire !. Nu-mi gaseste absolut nici un driver grafic si prin urmare nici efectele speciale de care este capabil Ubuntu nu pot fi activate. Am luat jos de pe net driverul proprietar al ATI pentru modelul meu de placa grafica, respectiv Ati Radeon x300. Am incercat sa-l instalez prin intermediu consolei, insa inainte de inceperea instalarii consola se inchide brusc (nu stiu inca motivul pentru acest lucru, o fi oare din cauza masinii virtuale... ?!).


Am ramas asadar fortat sa lucrez fara drivere 3D accelerate si la o rezolutie de doar 800 x 600 pixeli, insa voi incerca sa rezolv acest lucru cat de curand posibil (nu am inca nicio idee cum as putea, orice sfat sau idee sunt binevenite). Cam atata pentru acum, promit ca revin cu un post in cazul in care rezolv ceva . :)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu