Teste: 5 versiuni de Ubuntu vs 3 de Windows.

Ieri a fost o zi plina. Am testat nu mai puțin de 8 sistemele de operare. 5 din partea Linux, și încă 3 de la Windows. Începem cu platforma de test: avem un procesor Intel Pentium 4 de 2.6 GHz, 760 de MB memorie RAM, o placă grafică Sapphire (ATI Radeon) X1650 PRO, și un HDD seagate de 120 de GB. Plus un adaptor Wireless D-Link pe USB, ca testul să fie mai palpitant. Ca testul să fie cât mai corect, toate OS-urile au avut de foarmatat întreg HDD-ul la instalare cu sistemele de fișiere standard pentru fiecare, iar testele s-au făcut cu versiunile care au fost instalate, fără a beneficia de vre-un update.

Din partea Linux am avut Ubuntu 6.06 LTS, 7.04, 8.10, 9.04, 9.10, 10.04 (Alpha 1), iar de la Windows avem XP SP2, Vista Ultimate, și 7 Enterprise (echivalentul lui Ultimate).


Începem cu două tabele, care ne arată prezența sau absența driverelor pentru componentele din platforma de test.

Driverele / SO

Ubuntu 6.06

Ubuntu 7.04*

Ubuntu 8.10

Ubuntu 9.04

Ubuntu 9.10

Ubuntu 10.04Alpha1

Video

Nu

---

Da**

Da

Da

Da

Sound

Da

---

Da

Da

Da

Da

Lan

Da

---

Da

Da

Da

Da

Wireless

Nu

---

Da

Da

Da

Da

*Ubuntu 9.04 nu a putut fi folosit deloc, pentru că nu a recunscut mouse-ul și tastatura pe USB prin care au fost făcute testele.
**Ubuntu 8.10 a necesitat doar activarea unui driver proprietar pentru placa grafică de către utilizator.

Driverele / SO

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Video

Nu

Nu

Da

Sound

Nu

Nu

Nu

Lan

Nu

Nu

Da

Wireless

Nu

Nu

Da



Acum urmează graficele.
Primul arată timpul de încărcare al kernelului de pe CD, până când sistemul poate fi utilizat, iar în cazul versiunilor de Ubuntu de la 8.10 inclusiv în sus, până când poate începe instalarea. Nu se aplică în cazul sistemelor Windows.

Următorul grafic arată timpul efectiv de instalarea a sistemelor de operare. În cazul Windows XP ajunge la o ora și 15 minute !
Graficul care urmează arată timpul de pornire a sistemelor de operare, din momentul în care acestea pornesc efectiv, și până când apare desktop-ul cu icoane/wallpaper/bare (sau bări ?!).

Acum avem un grafic cu timpul de stingere al calculatorului pe fiecare sistem de operare, acesta fiind calculat din momentul în care se face click pe shutdown și până când calculatorul este oprit fizic (logic, nu ? :) )
Am făcut și un test care măsoară timpul care îi ia fiecarui sistem de operare să copieze o arhivă .zip de 274 MB de pe un stick, iar mai apoi, timpul care îi ia fiecarui sistem pentru a o dezarhiva.

Am mai făcut încă un test, în care am testat viteza de instalare a Google Chrome pe sistemele de operare. Nu am făcut însă un grafic pentru acest test. Rezultatele sunt (pentru sistemele pe care s-a putut instala):
  • Ubuntu 8.10-> 36 secunde
  • Ubuntu 9.10-> 16 secunde
  • Windows XP-> 9 secunde
  • Windows Vista-> 8,2 secunde
  • Windows 7-> 7,4 secunde
Pe lângă asta, am mai vizionat trailer-ul pentru filmul 2012 în format HD pe Youtube, iar acesta a rulat pe următoarele sisteme așa:
  • Ubuntu 9.10-> redare bună (singura platformă Ubuntu unde flash-ul s-a instalat 'fără comentarii')
  • Windows XP-> redare foarte bună
  • Windows Vista-> redare bună
  • Windows 7-> redare foarte bună

M-am gândit să fac și niște observații la fiecare sistem de operare, precum și un fel de total, care să se bazeze pe baza experienței în timpul utilizării
  • Ubuntu 6.06 LTS: indică timpul rămas în timpul instalării; se mișcă greu; nu se vede clar; Total : SLAB
  • Ubuntu 7.04: aceleași observații ca și la anteriorul, doar că timpul rămas nu mai este specificat. Total : SLAB
  • Ubuntu 8.10: arată și se mișcă mult mai bine (driverul pt placa grafică își face simțită prezența); stabilitate. Total: Foarte bun
  • Ubuntu 9.04: se mișcă foarte bine; stabilitate mare. Total: Foarte bun
  • Ubuntu 9.10: se mișcă foarte bine; stabilitate mare, inferfață modificată semnificativ; unele probleme la sunet în timpul pornirii, precum și în VLC. Total: Foarte bun
  • Ubuntu 10.04: Alpha 1; instabil, probleme cu notificările și cu sunetul în timpul pornirii. Total: Bun
  • Windows XP: fonturi vechi (sunt deja plictisitoare pentru ochi); viteză mare de lucru. Total: Bun
  • Windows Vista: încet; instabil; interfață atrăgătoare; probleme gen 'bluescreen' foarte dese; vede 4.13 GB RAM, deși sistemul de test avea doar 768 MB. Total: Mediu.
  • Windows 7: unele drivere preinstalate, stabil, rapid, fără probleme în general; vede 4.13 GB RAM, deși sistemul de test avea doar 768 MB. Total: Foarte bun.
Despre Ubuntu 10.04 trebuie zis că mai are un lung drum până când v-a ajunge să fie o versiune finală. Cei care lucrează la el au declarat că încearcă să-l facă să obțină un timp de bootare sub 10 secunde, care ar fi cu adevărat o performanță.


Ultimele versiuni de Ubuntu au rulat impecabil, iar la Windows XP și Vista au fost necesare driverele. Windows 7 însă m-a întâmpinat încă de la pornire cu interfața aero (drivere pentru placa grafică preinstalate), precum și posibilitatea de conectare wireless la rețeaua personală. Windows 7 este cu siguranță un mare salt față de Vista.


Acum, după ce ați văzut aceste teste, voi ce alegeți: un sistem de opeare stabil, rapid, ușor de folosit, cu multe programe preinstalalte și gratis (Ubuntu), ori unul la care mai trebuie să lucrați una-alta pentru a merge bine, trebuie instalate multe programe (și chestia asta durează), stabil totuși și rapid, însă cu un preț de până la 1 300 RON (Windows 7) ?

4 comentarii:

Maura spunea...

Concluzia: Windows sucks, LinuX rullz. ^_^

Roxanne spunea...

Eu am Windows 7 si sunt mai mult decat multumita de el. Bine,am si microprocesor Intel Dual Core 2, RAM de 2GB si HDD de 500 GB :D

Marius. spunea...

Eu nu am probleme de vista deloc si e o luna de cand l-am inastalat. Doar intr-o zi mi-a facut nervi cand era din cauza procesorului supraincalzit, l-am oprit de tot si l-am lasat sa se odihneasca, dupa care s-a revenit.

Dupa cum ma asteptam, Ubuntu 9.04 e cel mai stabil Ubuntu fara nici o grija :).

Viktor spunea...

E bine gândit rewiev-ul, axat pe problemele reale cu care se confruntă utilizatorii. Singura observatie ar fi cu privire la configuraţia utilizată.... e foarte veche ... în acest sens poate fi nerelevantă testarea din punctul de vedere al unor funcţii noi HW&SW.
Vive le pingouin! ;)

Trimiteți un comentariu