Instalare Ubuntu in Windows.

Ati fost vreodata tentat sa instalati Linux, insa doriti ca in acelasi timp toate datele de pe Windows sa ramana acolo unde sunt, dar totusi nu vreti sa va bateti capul cu formatarea manuala a partitilor pentru Linux? Daca raspunsul este "da", atunci trebuie sa stiti ca exista un mod foarte simplu sa faceti acest lucru (credeti-ma, chiar este foarte simplu).


Il cheama "Wubi", are o interfata foarte simpla si prietenoasa(oricine ar trebui sa se descurce), si isi face treaba asa cum trebuie. Este vorba de un mic utilitar pentru Windows, prin intermediul caruia puteti instala Linux direct in interiorul Windows-ului (exact ca si orice program normal pentru Windows).


Programul vine direct pe CD-ul de instalare al Ubuntu, si poate fi pornit imediat dupa introducerea CD-ului in CD-ROM. Tot ce trebuie sa faceti dupa introducerea CD-ului este sa selectati ""nstall inside Windows", iar in fereastra urmatoare sa introduceti un user si o parola si sa selectati "Install". Acest lucru ar trebui sa dureze ~2 minute, iar la sfarsit va trebui sa reporniti calculatorul. (scoate-ti CD-ul afara cand CD-ROM-ul se deschide!)


La pornire, va aparea o lista cu cele doua sisteme instalate (Windows XP/Vista/7 si Ubuntu), unde va trebui sa selectati Ubuntu. Abia acum va incepe instalarea propriu-zisa a sistemului (aceasta se realizeaza automat, fara interventia utilizatorului), care a durat, in cazul meu, mai putin de 10 minute. Cand vi se va cere sa dati un restart, inseamna ca instalarea este completa.


Cerintele sunt urmatoare: SO Windows 98/2000/XP/Vista (probabil ca merge si pe Windows 7, nu am verificat iar pe site-ul oficial nu este specificat nimic despre el), 256 RAM si 5 GB spatiu pe hard disk.


Dezinstalarea se face ca si cea a unui program normal, din "add or remove programs" in Wondows. Pentru mai multe informatii, poze si ajutor, vizitati http://wubi-installer.org/index.php.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu