Windows applications under Linux.

De cate ori nu am auzit colegii sau prietenii zicand "eu nu trec pe Linux pentru ca nu ma pot juca pe el!" sau lucruri de genul acesta? De foarte multe ori si probabil ca nu sunt singurul.... Am decis sa testez unele jocuri sub Linux pentru a le arata (unora) ca jocuri cunoscute (WoW, L2, GTA-urile, Sims si multe altele) pot fi rulate la fel de bine pe Linux ca si pe Windows. Am instalat Wine (Wine este un utilitar care emuleaza aplicatii Windows astfel incat acestea sa poata rula sub Linux, acesta din urma neputand rula nativ executabile).

Eu nu m-am mai jucat nimic de foarte mult timp, asa ca am incercat sa instalez ceea ce am gasit prima data si anume un GTA Vice-City (versiunea normala). Wine porneste automat install manager-ul pentru executabile, acesta aratand identic cu cel de pe Windows. El creeaza singur drive-ul C:\ (acesta fiind practic unul virtual) astfel incat aplicatiile sa se instaleze fara nicio problema. Am instalat cu succes GTA-ul si dupa ce m-am jucat umpic cu configuratia Wine-ului si am ales setarile care "mi-au plcut" am pornit jocul.

Acesta ruleaza perfect pe Linux, cu exceptia faptului ca nu am deloc.... sunet. Am tot incercat sa il fac sa porneasca utilizand diferite drivere disponibile in Wine, insa desi la "test sound" totul era ok, in joc la setarile de sunet primeam "no sound hardware". Am facut asadar ceea ce era normal sa fac, adica sa caut pe Google (ce ne-am face oare fara el?). Din cate am inteles aplicatiile din Wine pot folosi placa de sunet doar daca nu exista alta aplicatie/proces din Linux care o foloseste in acelasi timp, si asta pentru ca asa vrea Wine (stiu, suna ciudat, dar asa e). Am incercat sa schimb driverele pentru sunet care erau folosite de catre Linux precum si de catre Wine, am incercat si sa inchid anumite procese, pintre care si cel al driver-ului care foloseste placa de sunet, dar tot nu am sunet !!

Urmeaza ca pe cand am timp sa "intru" mai aprofundat in domeniul Wine - sound cards urmand ca in cazul in care gasesc o rezolvare, sau aflu ceva, sau situatia se va schimba intr-un anumit mod, sa dau un L.E. in acest post. Intre timp, asa cum v-am obisnuit, puteti sa-mi dati orice sfat/idee. Mersi tuturor.

PS: Stiu ca exista si alte emulatoare ca si Wine, insa pentru ca Wine este cel mai cunoscut, am ales sa-l testez doar pe acesta in special pentru cei care nu pot rezista fara anumite jocuri.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu