Ubuntu 9.10 Karmic Koala (Alpha 6).

Tot mai multa lume migreaza de pe Windows pe Linux la ora actuala, asa ca interesul despre Linux si despre ultima versiune a Ubuntu (9.10, Alpha 6) este intr-o crestere continua.


Ubuntu este un sistem de operare bazat pe Linux, dezvoltat de comunitate, perfect pentru calculatoarele portabile, de birou sau servere. Este de asemenea imun la virusi, usor de instalat (si rapid, ~20 min. in mod normal) si dupa instalare nu v-a mai trebui sa instalati decat Flash Player si Java (el include OpenOffice, Firefox, un music player, care in momentul pornirii unui format necunoscut va oferi automat o solutie de download a codec-ului precum si un client messenger si cateva jocuri).


Driverele le aveti in mod normal (cele pentru placa grafica, placa de sunet, cea de retea si chiar a adaptorului wireless, daca aveti unul) inca de la instalarea sistemului (insa pentru anumite modele de placi grafice driverele trebuie activate, un lucru care se realizeaza extrem de usor si chiar nu necesita cunostinte in domeniu). E cea mai populara distributie pentru simplul fapt ca "face ce trebuie".

Ubuntu 9.10.
Ubuntu 9.10 este ultima versiune , momentan aflandu-se in varianta Alpha 6. Acesta include pentru un nou GRUB, versiunea a2-a (mai multe despre GRUB aici), o experienta generala schimbata, sistemul miscandu-se mai repede decat in versiunea anterioara, boot-area are loc mai repede iar login manager-ul a fost complet "redesenat". Versiunea finala va avea are o interfata schimbata, insa dupa ce la inceput s-a speculat ca ar fi complet noua, acum se vorbeste despre faptul ca va fi doar in upgrade la cea actuala (indiferent de cum ar fi, trebuie sa arate mai bine decat actuala).


Fiind o versiune Alpha, este automat o versiune unstable si inca are unele probleme. De aceea, nu recomand (eu) si nu este recomandat sa o folositi pe un sistem pe care daca ceva nu funtioneaza cum trebuie sau pierderea de date ar putea reprezenta o problma ! Daca cumva aveti versiunea normala veche a Ubuntu (9.04) puteti updata la 9.10, apasand alt+F2 pe desktop si scriind in fereastra care a aparut comanda urmatoare: "update-manager -d" (acesta v-a deschide practic update manager-ul si in partea de sus aveti optiunea de a upgrada sistemul).


Am avut dificultati in instalarea Flash player-ului, singura metoda prin care am reusit sa-l instalez fiind prin intermediul "Synaptic Package Manager". Cat despre clientul de messenger, noua versiune include Empathy Instant Messenger, pe care eu nu l-am reusit folosi deloc pe contul meu de Yahoo!, asa ca tot prin intermediul Synaptic Package Manager am downloadat Pidgin (Pidgin este clientul de messenger din Ubuntu 9.04 care funtioneaza impecabil si pe Ubuntu 9.10).


Aveti inclus un CD/DVD burner imbunatatit pe noua versiune, un nou player audio/video, insa pentru melodii/filme/internet streaming eu folosesc si va recomand VLC Media Player, care are toate codec-urile incluse si este foarte usor de folosit (mai multe detalii aici). Am observat si o diferenta majora in ceea ce priveste semnalul pentru adaptorul wireless pe un calculator al meu (daca pe 9.04 aveam semnal undeva la 20%, pe 9.10 am pe undeva pe la 80% constant).


Acesta este "calendarul" cu lansariile versiunilor Ubuntu 9.10:
14 mai 2009 – versiunea Alpha 1
11 iunie 2009 – versiunea Alpha 2
23 iulie 2009 – versiunea Alpha 3
13 august 2009 – versiunea Alpha 4
3 septembrie 2009 – versiunea Alpha 5
17 septembrie 2009 – versiunea Alpha 6
1 octombrie 2009 – versiunea Beta
22 octombrie 2009 – Release Candidate
29 octombrie 2009 – versiunea finala Ubuntu 9.10

Download Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope), versiunea actuala, stable:http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
.
Download Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) Alpha 4: http://cdimage.ubuntu.com/releases/karmic/alpha-4/.

Download Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) Alpha 5:http://cdimage.ubuntu.com/releases/karmic/alpha-5/.

Download Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) Alpha 6:http://cdimage.ubuntu.com/releases/karmic/alpha-6/.

Cere CD Gratuit Ubuntu 9.10 (doar 9.04, 9.10 va putea fi comandat doar cand versiunea normala va fi disponibila): https://shipit.ubuntu.com/. (trebuie sa va creeati gratuit un cont la Launchpad)

Abia astept versiunea finala si noua (sau imbunatatita) interfata si sper ca (de data aceasta) lansarea sa nu se amane. Lansarea nu s-a amânat, totul a decurs complet "planului", iar noul Ubuntu este disponibil.


UPDATE: Acum am terminat de updatat sistemul (22 August), am deschis browserul si acesta este acum un Firefox 3.5.2. Se simte faptul ca ne apropiem (incet, dar sigur, sper) de lansarea finala Ubuntu 9.10!

UPDATE: Ubuntu a primit deja o interfata putin schimbata iar unele lucruri au fost modificate mult astfel incat interfata arata ca si una nefinisata. Mai este de lucru...

1 comentarii:

Anonim spunea...

Ms de info si eu astept 9.10 final , promite mult!!!

Trimiteți un comentariu