Fedora 11.
Eu am optat pentru varianta care foloște GNOME ca și "desktop manager". Mai există și posibilitatea de desktop sub mediul KDE (K Desktop Environment), care se găsește și într-o variantă modificată de Ubuntu, și anume Kubuntu. (KDE seamănă la aspect cu Windows, însă consumă ceva mai multe resurse)
Și Fedora este aproape un pachet complet, care include driverele și diferite programe: Mozilla Firefox, Pidgin Internet Messenger, Player Video/Audio, însă lipsește OpenOffice, care trebuie downloadat de pe internet și instalat manual.
Încă de la început am observat viteza de lucru superioară față de cea oferită de Ubuntu (configurația hardware fiind una slabă), dar și unele bug-uri în update manager care l-au făcut să nu mai funcționeze deloc acum (știu cum să îl "repar" și voi reveni cu un later edit când am timp să o fac).
Bootsplash-ul îmi dă însă senzația de Windows 95!!, acesta consând în încărcarea a 3 "dungi", una suprapusă peste alta, în următoarele culori: alb, albatru deschis, și albastru închis. Senzația este un pic ciudată, deoarece oricum Ubuntu pornește mai repede (și mai elegant, asta dacă cumva nu are erori).
La formatare am avut probleme, el refuzând să-mi creeze partițiile cum am vrut eu, așa că am recurs la formatarea dorită de partition manager-ul din Fedora (care, curios, a creeat ceea ce am vrut eu).
Per ansamblu, mă declar mulțumit de acestă distribuție, însă dacă sunteți complet nou în "lumea" Linux, vă recomand să încercați mai întâi Ubuntu deoarece este un pic mai "simplu"(http://calculatoristu.blogspot.com/2009/08/ubuntu-910-karmic-koala-alpha-4-now.html).
Puteți downloada Fedora 11 de aici:http://fedoraproject.org/en/get-fedora.
Alege Software Liber !
De ce să cumperi un sistem de operare ? De ce să îl downloadezi ilegal ? De ce să îl piratezi ? Asta când există și alte alternative gratis la fel de bune. Este vorba despre Linux, care se găsește într-un număr foarte mare de distribuții (versiuni), dintre care doar trebuie să o alegeți pe cea care vă place și s-o instalați.
Povestea Linux începe acum 18 ani si un pic, cand un programator, pe nume Linus Torvalds, pasionat de sistemele de operare, pune bazele unui nou sistem. Nu se aștepta nimeni (cu atat mai puțin el) nici pe departe la succesul pe care îl are Linux acum.
Una dintre cele mai populare distribuții este Ubuntu, un sistem de operare simplu de utilizat, eficient, și care are o interfața plăcută. (aici găsiți mai multe despre Ubuntu, tot într-un articol al meu: http://calculatoristu.blogspot.com/2009/08/ubuntu-910-karmic-koala-alpha-4-now.html)
Aproape toate distribuțiile vin cu posibilitea rulării direct de pe CD, fără a fi nevoie de instalare pe sistem, doar ca să puteți vedea dacă vă place (va exista totuși o limitare a puterii din cauza faptului că pentru orice faceți unitatea optică trebuie să caute pe CD, iar dacă închideți sistemul tot ce ați făcut se va pierde).
Dacă vă place, puteți începe instalarea direct de pe desktop în timpul rulării de pe Live CD, însă dacă doriți ca să se păstreze și un alt sistem (respectiv Windows), veți avea nevoie de cunoștiințe mai avansate (acest lucru este posibil, însă la înstalare trebuie creeate manual partițiile pentru Linux, el în mod predefinit ștergând întregul HDD și creeându-și propriile partiții).
Fiind un sistem liber, este dezvoltat de comunitate, iar după instalare aveți practic tot ceea ce vă trebuie. Începând de la drivere, și până la programe: Firefox, Pidgin Internet Messenger (Yahoo! Messenger), (Open)Office și altele, fără a mai fi nevoie să le instalați (așa cum e în cazul Windows-ului).
Făcând click pe acest link http://alege.softwareliber.ro/, puteți afla mai multe detalii despre Linux și despre Software-ul Liber, precum și motive pentru care merită (măcar) să îl încercați.
Review: Shazam (for iPhone).
OpenDNS. Make your network faster, more secure, and more reliable.
Dacă unele dintre aceste lucruri nu se întâmplă din cauza propriului sistem (trafic mare, viruși, etc), atunci șansele sunt foarte mari ca aceste probleme să fie cauzate de către DNS-uri. DNS-urile (domain name system) sunt niște sisteme care asociază numele de domeniu (de exemplu: "google.ro") cu adresa IP corespunzătoare acestuia (de exemplu: 74.125.77.104). Acest lucru este necesar să se întâmple, pentru a putea accesa un site-uri în internet.
Toți providerii oferă în general propriile DNS-uri, care însă pot avea probleme, sau pot să nu fie destul de performante astfel încât să nu ofere o experiență optimă pe internet. Eu personal folosesc Clicknet, însă în ciuda servicilor ireproșabile, DNS-urile lor lasă de dorit. De multe ori am pățit ca unele site-uri să nu fie sincronizate cu DNS-urile lor și prin urmare a trebuit să astept un minut/două până să se sincronizeze, sau pur și simplu eram anunțat că site-ul nu exista (iar după refresh, aflam, că site-ul există și merge).
Acum ceva timp, am ales să trec pe OpenDNS. Este un serviciu oferit GRATUIT la nivel global, și constă în oferirea unui internet mai rapid (mie site-urile îmi răspund instant în mod normal acum) și mai sigur (protecție anti-phishing în mod standard). Dacă doriți, vă puteți creea un cont pe site-ul lor, și astfel puteți avea acees la arhiva cu site-urile accesate sau puteți activa diferite filtre (pentru a bloca accesul la site-uri cu pornografie, cu ghiduri despre hacking, servicii de mail, de messenger, și multe, multe altele).
După aproximativ 6 luni de utilizare mă declar mulțumit de serviciul acesta (cu mult, dacă ar fi să compar cu ceea ce oferă providerul meu). Singurul lucru pe care trebuie să îl faceți este să schimbați adresele DNS-urilor cu următoarele: 208.67.222.222 și 208.67.220.220 . Acest lucru îl puteți face în interiorul setarilor de retea din router ori din modem (dacă le aveți pe amandouă, atunci din cel care e setat să facă conexiunea), sau dacă sunteți conectat direct la internet, din setările conexiunii din control panel.
Webstock 2009: HI5-ul este OTV-ul internetului românesc.
Review: Yahoo! Messenger for iPhone.
Review: HP iPAQ 111

Astăzi vă voi prezenta un PDA pe care eu îl folosesc de fix un an. Este vorba de HP iPAQ 111, un terminal foarte practic care ține pasul cu mine și mă ajuta in fiecare zi la diferite lucruri. Trebuie să specific clar încă de la inceput, este un PDA, nu un smartphone (nu poate fi folosit ca și telefon, însa se poate sincroniza cu diferite telefoane prin Bluetooth).
Un mass .... tâmpit.
Apple News.
Partidul Piraţilor din România.
Citeam acum câteva zile pe realitatea că în cam jumătate de an partidul piraţilor din România va fi înfiinţat. Acest partid este prezent în mai multe ţari din Europa şi nu numai. Ei au multe planuri foarte bune, precum cel cu înlocuire software-ului din administraţia publică care implică costuri de licenţiere cu alternative gratis (normal, dacă este posibil)., însă un lucru care mă îngrijoreaza este acela că acest partid susţine pachetul telecom (care urmează să se discute la nivel european). (Am primit de la Bezbojnicul câteva explicaţii şi se pare că exprimarea celor de la realitatea a fost cam confuzie. Vedeţi comentariul său pentru clarificare). Acest pachet implică servicii de internet pe pachete (de exemplu, avem un pachet prin care putem folosi Messengerul si Gmail, dar dacă vrem şi Youtube plătim un pachet extra).
Pe realitatea.net găsiţi un articol (foarte) lung despre partidul piraţilor din România. Link http://www.realitatea.net/partidul-piratilor-din-romania-se-va-infiinta-in-jumatate-de-an_608577.html .
Eu vă aştept să vă ziceţi parerea aici cu privire la acest partid (şi sigur, vă rog să da-ţi mai departe această adresă pentru a afla cât mai multă lume despre acest partid).
Diacritice româneşti.
Cand oare nu se vor mai trimite mass-uri pe Yahoo! Messenger ?
Cam acesta era conţinutul mass-ului:"" A intrat un nou virus pe internet chat yahoo!dak nu dati mesajul mai departe va va intra in calculator,deoarece crede k nu este folosit acest id !!!!!!! da-l inclusiv mie !!!! este pe bune pt k la unu h0ry_rapp3ru a intrat si i-a sters hardu’ !!! "".
Nu ştiu cine a avut minte să compună mass-ul acesta ("internet chat yahoo"), însa, acest mass este unul foarte vechi (prima dată l-am primit cu mai mult de doi ani in urmă), şi mă miră faptul că lumea înca crede în lucruri de genul acesta... Ea mi l-a trimis sub pretextul că şi ea l-a primit şi că nu riscă (ce poate risca?!).
P.S: Gandiţi-vă doar câte contacte are "h0ry_rapp3ru" în listă acum ! (dacă cumva ID-ul există)
Review: Apple Macbook White.

Mă aflu în posesia unui Macbook White de două zile așa că am decis să îi fac un review pentru toți fanii produselor Apple. Eu l-am achiziționat pe al meu prin "oferta pentru educație", la un preț redus cu aproximativ 1300 RON (oferta nu mai este diponibilă pentru acest model, în schimb majoritatea celorlalte modele de Macbook au intrat în ofertă acum).
New Yahoo! Messenger ID.
23 de Macbook Pro, 14 iPhone-uri si 9 iPod-uri furate in 31 de secunde.
Skype - The whole world can talk for free.
Skype este un client de messenger normal (gen Yahoo! Messenger, MSN Messenger, etc) care ofera un serviciu de voce si video excelent. Stim cu totii ca atunci cand vine vorba de Yahoo!, calitatea convorbirilor de voce precum si cea la vizualizarea webcam-ului lasa mult de dorit (exista zvonuri precum carora aceste lucruri se vor schimba in Yahoo! 10). MSN Messenger ofera de altfel un serviciu destul de bun de voce si video, care "se dueleaza" de la egal la egal cu Skype.
Ultima versiune a Skype este 4.1.0.141, si va ofera o interfata "prietenoasa" fata de versiunile anterioare (desi e mai friendly-user, totusi mie mi-a creeat confuzie la prima vedere, eu fiind obisnuit cu versiunile anterioare). Exista si limba Romana pentru cei care nu agreeaza Engleza in utilizarea PC-ului, asa ca nu ar trebui sa puna probleme pentru niciun fel de utilizator.
Puteti folosi Skype si pentru a vorbi pe "telefoane" conectate pe USB (este vorba de niste telefoane care arata ca si cele fixe, pe care le conectati pe USB si prin care vorbiti ca la un telefon normal) pentru orice apel de voce (chiar daca persoana pe care o apelati nu are microfon sau are, conectat fie pe jack-ul microfonului de la PC, fie tot pe un telefon conectat pe USB).
Puteti folosi Skype chiar si pentru a efectua apeluri normale pe linia telefonica obisnuita sau pentru a trimite SMS-uri, cumparand Skype Credit. De asemea, puteti trimite si receptiona fisiere de diferite tipuri, la fel ca pe alte programe de genul acesta. Un lucru interesant il reprezinta informatiile foarte avansate in timpul apelurilor (roundtrip, packet loss, UDP status, CPU usage si multe altele).
Skype a fost acum cateva zile cumparat in proportie de 65%, de catre un grup de investitori privati format din urmatorii: Andreessen Horowitz, Index Ventures si Silver Lake Partner pentru suma de 1,9 mld de dolari. Se pare ca un motiv pentru care propritarii (eBay) au vandut Skype este ca vor sa se axeze mai mult pe propriul site de licitatii online.
Skype a fost pana in acest timp, incepand din 2005, sub proprietatea eBay, care a oferit la momentul respectiv mai mult decat Google si Yahoo, pretul final al tranzactiei ajungand undeva la 3,1 mld de dolari. Vorbind de momentul in care Skype a fost cumparat de eBay, tranzactia a fost considerata una dintre cele mai neprofitabile tranzactii IT din ultimii 10 ani (1995-2005). Skype nu a evoluat conform asteptarilor eBay, desi numarul utilizatorilor a crescut foarte mult in ultimii patru ani.
Eu sper ca Skype sa ofere aceleasi servicii si mai departe si daca va fi posibil, sa le si imbunateasca.