Ubuntu 9.10 Karmic Koala (Alpha 3) under Windows XP

{(Update: Am "abandonat" acest proiect. Pentru ca am vazut ca starneste interes m-am gandit sa dau mai multe informatii. VirtualBox il puteti lua de aici: http://www.virtualbox.org/, si este o masina virtuala multi-platform (merge pe Windows, Linux, Macintosh si Solaris) si este gratis. Aceasta se instaleaza simplu iar pasii pe care trebuie sa-i urmati sunt simpli si nu ar trebui sa-i puna probleme nimanui. La configurare trebuie selectat sistemul de operare/distributia care va fi rulat/rulata pe sistemul gazda. Sistemul "oaspete" se poate porni fie in mod "traditional" (de pe CD), fie direct de pe hard-disk. Eu par a fi singurul (am vorbit cu mai multi care au diferite distributii Linux pe care le ruleaza sub VirtualBox) care am aceasta problema cu rezolutia si driverele pentru placa grafica, asa ca puteti incerca daca sunteti interesat si probabil ca nu veti avea problemele cu grafica pe care le-am avut eu (oricum nu aveti nimic de pierdut). Succes! )}


Pentru ca eu sunt un mare fan al sistemelor de operare Linux, azi, mai devreme, mi-a venit o idee. Sa instalez Ubuntu sub Windows pe laptopul meu (pe desktop folosesc Ubuntu de aproximativ un an), cu ajutorul unei masini virtuale, respectiv Sun VirtualBox. Asa ca, fara sa ma mai gandesc prea mult, am luat de pe net masina virtuala precum si imaginea iso a distributiei Linux. Pe cand am terminat de instalat masina virtuala s-a terminat de descarcat si distributia, asa ca totul a fost gata de inceput.


Dupa cateva incercari (deoarece nu am fost obisnuit cu VirtualBox, eu pana acuma folosind doar VMware) am reusit sa instalez cu succes sistemul de operare sub masina virtuala.


Ceea ce urmeaza acum am sa le impart in doua categorii.

1) Lucruri bune: masina virtuala ruleaza, internetul merge, update manager functioneaza, clientul messenger functioneaza, openoffice funtioneaza.... si cam atat.

2)Lucruri rele: am fost dezamagit de faptul ca sistemul de operare a pornit instantaneu la o rezolutie de 800 X 600 cu rata de refresh de 61 Hz (in conditiile in care laptopul e un Dell Latitude D610 cu un ecran cu diagonala 14,9 inch si rezolutie nativa 1400 X 1050 precum si o rata de refresh de 60 Hz). Am ramas fortat sa lucrez la rezolutia asta deoarece pur si simplu nu pot selecta alta din display preferences. Sistemul de operare nici macar nu recunoaste monitorul, iar driverele pentru placa grafica lipsesc cu desavarsire !. Nu-mi gaseste absolut nici un driver grafic si prin urmare nici efectele speciale de care este capabil Ubuntu nu pot fi activate. Am luat jos de pe net driverul proprietar al ATI pentru modelul meu de placa grafica, respectiv Ati Radeon x300. Am incercat sa-l instalez prin intermediu consolei, insa inainte de inceperea instalarii consola se inchide brusc (nu stiu inca motivul pentru acest lucru, o fi oare din cauza masinii virtuale... ?!).


Am ramas asadar fortat sa lucrez fara drivere 3D accelerate si la o rezolutie de doar 800 x 600 pixeli, insa voi incerca sa rezolv acest lucru cat de curand posibil (nu am inca nicio idee cum as putea, orice sfat sau idee sunt binevenite). Cam atata pentru acum, promit ca revin cu un post in cazul in care rezolv ceva . :)

Yahoo multimessenger.

Am gasit pe un blog o postare care va ajuta sa folositi multimessenger-ul in 4 pasi simpli fara a fi nevoie sa mai luati jos ceva de pe net. Mai jos aveti link-ul spre blog-ul respectiv.

http://eu-simplu.blogspot.com/2009/06/multi-messenger-pentru-yahoo-messenger.html

Retea si internet intre doua calculatoare

Un ghid foarte bun care trateaza problema conectarii a doua calculatoare intr-o retea avand acces la internet pe amandoua.

http://eu-simplu.blogspot.com/2009/07/retea-si-conexiune-la-internet-pe-doua.html

Atentie ! Pentru toti amatorii de Yahoo Messenger !

A aparut un nou virus si datorita faptului ca am observat ca se transmite destul de rapid am considerat ca trebuie sa postez o atentionare cu privire la acesta pe blog. 

Mesajele trimise de acesta suna cam asa: "O cunosti pe fata din clip ?" si este oferit un link care contine virusul si care NU trebuie accesat !   

Virusul se numeste "Kilfos Codec!" si din cate stiu eu pana la ora actuala, doar platformele Microsoft Windows par a fi afectate de acesta. 

Aici aveti un link pentru mai multe informatii precum si ajutor in cazul in care deja v-ati infectat http://www.safepedia.info/index.php?PHPSESSID=3dbd389d45138e5b720b245259c6252b&topic=29.0

Impresii de la Festivalul Clatitelor.

Am ajuns ieri pe la 11 la "Festivalul Clatitelor" organizat la Moneasa. Nu m-am dus in special pentru clatite, ci mai mult pentru a ma relaxa (sau cel putin a incerca asta) si a ma simti bine. Dupa ce am ajuns am facut o plimbare pe "aleea" principala unde se aflau standurile la care se faceau clatitele. Am facut comanda la clatite (vreo 12 in total, am fost mai multe persoane) dupa care am mers la un restaurant pentru a manca o ciorba urmand ca dupa aceasta sa mancam clatitele pe care le-am comandat.


Am zis mai sus ca pentru a incerca sa ma relaxez deoarece ceea ce era de asteptat, aglomeratia, era pe ordinea de zi. Peste tot erau numai masini si lume, copii, adulti, batrani, aproape toti fiind prezenti doar pentru festival. M-am asteptat la asta, insa spre surprinderea mea la standurile unde se faceau clatite era de asteptat maxim doua minute ca sa apuci sa gusti o clatita, lucru care dura acum doi ani (atunci am fost eu ultima data) chiar si 10-15 minute pentru ca erau cozi foarte mari. Cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca erau mai multe standuri decat cate au fost cand am fost eu (sau mi s-a parut ?!).


Dupa toate astea am plecat inspre capatul statiunii, iar unde drumul se bifurca am luat-o la dreapta (in stanga fiind cariera). Am cautat un loc placut si linistit unde sa stam cateva ore. Am mers cam 10 minute, dupa care am gasit pe dreapta un fel de drum prin padure pe unde curgea un rau si unde am putut sa ne parcam masina, la cam 10 metri de drumul forestier si de praful care se ridica cand treceau masiniile pe el. Am stat acolo cateva ore, dupa care am plecat cu masina spre casa. 


Ar fi trebuit sa ma duc si astazi dat fiind faptul ca este a 2-a zi de festival, insa am ales sa nu ma duc datorita aglomeratiei si galagiei care traverseaza statiunea in aceasta perioada. 

Beerfest de vara.

Ieri am fost la primul meu beerfest organizat de arlug (arad linux users group, si este vorba despre o intalnire de discutii si despre linux, calculatoare si chiar si alte lucruri). Am ajuns primul si am asteptat cam 20 de minute deoarece dintre primii doi care au venit inainte cu vreo 5 minte, unul avea tricou cu linux insa era scris in partea stanga iar eu nu am observat. 


Totul a fost ok, mi-a placut foarte mult, am avut despre ce discuta cu totii find pasionati de linux si avand experienta in domeniu. Am pus 3 mese impreuna ca sa incapa toata lumea si s-a discutat asa cum era de asteptat, mai mult pe grupuri :D. In stanga mea se discuta despre diplome, importanta lor, cursurile organizate de cisco si lucruri de genul acesta, in dreapta mea se discuta despre distributiile linux si  kernel-uri, iar la ultima masa nu prea am auzit despre ce se discuta. 


Am primil breloc cu arlug, am discutat despre faptul ca ar trebui sa mai comande  tricouri cu arlug pentru cine vrea (eu da!) si despre noul sistem de operare al meu, Ubuntu 9.10 (Alpha 3, de ieri), despre ceea ce promite el in versiunea finala si ceea ce este schimbat deja la el. 


Pe scurt, eu zic ca a fost un beerfest reusit si abia il astept pe urmatorul. :)

Traim in Romania. Si simtim asta !

Ieri pe la 11:30 seara asteptam sa mi se terimine instalarea noii versiuni a sistemului meu de operare, cand a cazut curentul, doar pentru o secunda, insa a fost de ajuns sa imi opreasca instalarea si sa pierd toate datele. 


Asa cum probabil ati citit deja despre mine pe profilul meu, sunt mare pasionat de linux, o organizatie open-source care distribuie sisteme de operare. Una dintre cele mai cunoscute si cele mai folosite distributii ale lor se numeste Ubuntu si se adreseaza tuturor, datorita faptului ca "face ce trebuie". Va puteti bucura de efecte speciale pe desktop, de jocuri, navigare pe internet, messenger, office si multe altele. 


Versiunea pe care eu o aveam era 9.04, ultima, insa recent s-a lansat versiunea 9.10 Alpha 2 (urmand a se lansa peste catva timp versiunea beta, iar apoi versiunea normala). 

Am inceput instalarea ei prin intermediul "update manager". Mai era o varianta, si anume downloadarea ei si apoi scrierea pe un cd. S-a inceput downloadul, iar apoi a inceput instalarea. Toate bune si frumoase, mai aveam doua minute pana la finalizarea instalarii, si surpriza, cade' curentul.


Avand o experienta destul de bogata in domeniu, stiam ceea ce avea sa urmeze. Am pornit pc-ul insa, inainte sa termine procesul de boot, se bloca, statea cam 10 secunde, iar apoi imi arata un ecran negru. Am incercat diferite metode de a-l face sa porneasca, pentru simplul fapt ca nu voiam sa downloadez noua versiune de pe net si sa o scriu pe un cd  sau sa o instalez pe ce veche si sa repet procedura. Nimic nu a functionat, am incercat pornirea cu kernel-uri mai vechi, sistemul meu fiind la zi cu update-urile. Am incercat pornirea si apoi repararea lui in recovery mode, insa se bloca inainte de finalizarea procedurilor de reparare problema fiind patch-ul care se instala in momentul in care a cazut curentul . Era ora 12:30 si eram destul de obosit asa ca l-am lasat asa urmand ca dimineata sa instalez noua versiune.


Asa am si facut, versiunea noua este instalata acum si chiar de pe ea postez. Cand m-am trezit am reinstalat versiunea anterioara si am inceput instalarea in acelasi mod in am incercat sa instalez noua versiune aseara. De data asta mi-a reusit !


Primul lucru care e observat dupa instalare este reprezentat de modul de log in, care este complet redesenat, semanand umpic cu windows, in sensul ca account-ul trebuie selectat nu introdus cum trebuia pana acum. Inca de la aparitia desktop-ului am beneficiat direct de drivere 3D accelerate, efectele realizandu-se cu "mai multa gratie" decat pe versiunea anterioara. Totul se misca simtitor mai repede decat pe versiunea actuala, incepand de la efectele de care vorbeam pana la instalari de aplicatii. Alte schimbari majore nu am observat (inca), singura diferenta fata de versiunea actuala fiind prezenta unui nou client multi-messenger numit "Empathy". Sistemul de operare beneficiaza bineinteles de o noua versiune a kernel-ului, 2.6.31-3 precum si de GRUB 2, care ajuta in special pe sistemele pe care se doreste  "multiboot". 


Acestea fiind spuse, astept cu nerabdare versiunea finala 9.10 si toate noutatile pe care le va aduce, ea urmand a fi lansata abia pe 29 octombrie. Mai avem de asteptat........insa sunt sigur ca va merita !


O zi obisnuita de vacanta.

Cam asa suna o zi normala de vacanta in viata mea. Dimineata ma trezesc pe la 9-10, ma spal, mananc cate ceva si apoi plec la sala cu prietenii. Acolo trag de aparate pana cand vreau (in general o cam o ora si jumatate) apoi "ma duc" la wellness, la relaxare care se afla tot in incinta complexului. Pe la 2-3 vin acasa (stau la 5 minute de mers pe jos), iar mai tarziu ies cu prietenii, in general aceeasi de la sala sa ne plimbam prin cartier sau prin oras. 


Seara sau dupa masa daca am timp, ma dau' pe net, vorbesc cu prietenii pe messenger, instalez una-alta din cand in cand mai "aranjez" cate ceva software sau hardware daca nu-mi place sau se strica, ma joc cu telefonul (iPhone 3G) sau cu PDA-ul, instalez si pe ele aplicatii si jocuri precum si activitatati de genul acesta. Asta se intampla de obicei cand afara este foarte cald (acuma e inca bine, nu foarte rau, 30 de grade). 


Cateodata mai merg si la strand (asta daca ar fi sa vorbim de vacanta trecuta, pentru ca anul asta inca nu am fost niciodata exclusiv pentru baie si soare, insa vreau sa o fac curand) si din cand in cand mai merg cu parintii sa ne intalnim cu prietenii de familie. 


Cam atata am avut de zis pentru acum, va rog sa-mi scuzati greselile de orice fel pentru ca este primul meu blog respectiv primul meu post pe blog. :)